ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни


сряда, 30 май 2012 г.

Monkey Forest - светилището на горските маймуни

Намира се недалече от град Убуде, негласно приеман за „сърцето“ на остров Бали. Всъщност, ако трябва да сме точни, това е Свещената гора на горските маймуни, а когато се мине през входа, човек попада в един прекрасен свят на маймуни, овце, елени и още много други животни. На практика това не е поредния зоопарк а място, в което се осигуряват на маймуните условия за живот, максимално приближаващи се до естествената среда.
В тази гора основно живеят явански дългоопашати макаци.
Существуват четири групи маймуни, като всяка заема своя територия в гората.
Територията на гората принадлежи на село Падангтегал и затова е създаден Управителен съвет на маймунската гора, който се грижи за нейното опазване и цялост.
Понякога маймуните не обръщат никакво внимание на посетителите (най-вече когато са сити) или се занимават с привичните си дейности.
В горските гъсталаци се крие действащият храм Pura Dalem Agung Padangtegal.
Статуя на дракона на Комодо в Маймунската гора.
В гората има два храма: единият за къпане в свещените му води, а другия се използва за церемония на кремации.
Тези места се смятат за съсредоточие на най-силните магически сили и за убежище на зли духове. Ако някой има удоволствието да посети Свещената маймунска гора, трябва да не пренебрегва съветите на познавачите; там не трябва да се носят дребни предмети и лакомства по джобовете, никакви украшения по главите и ръцете на жените, и никакви очила! Иначе за секунди може да се окаже без тях, защото маймуните , освен че са много бързи и силни, са и доста нахални на моменти. Даже върнали се от там туристи разказват, че в гората се разхождат служители с прашки, които на моменти разгонват прекалено нахалните маймуни…. И да не пропусна - Свещената маймунска гора се посещава от над 15000 души месечно и е открита за посещение на туристи от цял свят.

Прочети цялата публикация...

вторник, 29 май 2012 г.

В омаята на „лунните пейзажи“

Испанският остров Лансарот е разположен в Атлантическия океан, на около 125 км от бреговете на Африка. Разстоянието от крайбрежието на Испания е повече от 1000 км. Островът е изграден от вулканични скали и пясък и се е сформирал преди повече от 15 милиона години, в резултат на изригване, и се състои от вулканични скали и пясък. На този остров няма люлеещи се зелени полета и градини, а само застинали потоци лава и равнини с черен цвят. В превод, „лансарот“ означава „лунни пейзажи“. Климатът е сух и горещ, а дъжд вали много рядко - около 16 дни в годината. Най-удивителното е, че на Лансарот растат лозя и ежегодно се събира огромна реколта от отбрани сортове грозде, от което се прави отлично вино. Заслужава си човек да се замисли, как изобщо е възможно там да расте нещо?...
Ямите са разпръснати по цялата територия на централен Лансарот. От високо изглежда, сякаш цялата област е покрита с равномерно изровени ями. Този уникален пейзаж е много красив и създава впечатление за нещо иреално и неземно. Даже би трябвало тези лозя да бъдат включени в списъка на най-необичайните места на Земята.
Вино на острова се произвежда от 15 век. Когато през 17 век станало силно изригване и по-голяма част от най-плодородните поля били залети с лава, всички земеделски традиции били разрушени, но хората не напуснали острова, а започнали да търсят нови методи на култивиране на различните селскостопански култури.
Установило се, че вулканичната скала отлично адсорбира влагата от въздуха , и я съхранява. Това дало възможност да се използва методът на сухото култивиране, известен като „enarenado“. Процесът е много трудоемък и всичко се прави ръчно, но с негова помощ островът е превърнат в кътче на изобилието.
Сега на остров Лансарот има около 2000 хектара лозя и се произвежда около 2 милиона литра вино годишно. За един остров с площ 862 квадратни километра, това е превъзходен резултат!

Прочети цялата публикация...

понеделник, 28 май 2012 г.

Хамилтън Пул - едно изумително подземно езеро

Подземното езеро-басейн Хамилтън (Hamilton Pool) определено може да се отнесе към най-красивите езера в света. То може да се смята за подземно наполовина. Това удивително зелено езеро се намира на територията на щата Тексас, САЩ, на 17 км от град Остин. От 1960 година то е любимо място за почивка на местните жители и туристи. Това уникално езеро се е образувало във връзка с ерозия на земната повърхност и пропадане на купола на подземната река. Названието си езерото дължи на десетия губернатор на щата Тексас Андрю Джак Хамилтън, а самото езеро е обявено за резерват.
Много впечатляващ край подземното езеро е 15-метровия водопад, който на прозрачни струи се стича в зелената му вода .
Цветът на водата се дължи на високото съдържание на нефрит. Брегът е изграден от варовикови плочи, по което прилича на морски. Впечатляващо е, че дори при засушаване нивото на водата в езерото си остава постоянно.
Благодарение на хладния и влажен климат, мъховете и папратите придават на този резерват особено изящество. Там вирее адиантум - един от най-красивите видове папрат, а в заобикалящите скали може да се видят гнезда на ластовички….
Подземното езеро Хамилтън е естествено и затова водата не се обработва с никакви химически средства. Затова за да се разреши къпане, трябва да се направи проверка на качеството на водата. В тунела на огромната пещера „влиза“ специално оборудвана пътека с места за почивка под сребърните струи на водопада.
В околностите на езерото расте гигантската орхидея Epipactis. Удивителният природен басейн е обкръжен с живописни треви, полски цветя и някои редки видове растения, а това го прави още по-привлекателен за посещения…

Прочети цялата публикация...

неделя, 27 май 2012 г.

Хотелът - врата към природата

Вълшебната планинска къща (Montaña Mágica Lodge) е красив хотел в частното владение Huilo Huilo в Чили. Без преувеличение може да се каже, че хотелът отваря врати към света на природата. Макар че прилича на вулкан, хотелът изригва освежаващ водопад.
Ако на някой от посетителите много се прииска истински вулкан, направо от прозореца може да види чилийския вулкан Arenal.
Този вълшебен планински дом съвсем не прилича на другите хотели.
Гостите му се потапят в завладяваща атмосфера и изпитват незабравими моменти. Местенцето предлага уникален набор от услуги.
Сред тях - баня в гореща вана, издълбана в стволове на дървета, великолепен исглед от прозорците към величествената тропическа гора и маймунски мост - единственият начин за попадане на територията на хотела.

Прочети цялата публикация...

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker