ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни


събота, 21 август 2010 г.

Айерс-Рок — австралийското чудо

Айерс-Рок — това е най-голямата и найдревната монолитна скала в света. Това уникално място е една от основните забележителности на Авсралия.


Айерс-Рок е оранжево-кафява скала с овална форма, образувала се примерно преди 680 милиона години. Нейният овален „гръб” е с дължина 2,4 километра, и ширина 1,6 километра, а над обкръжаващата го равнина се издига на височина 348 метра! Това е, което е останало от голямата планинска верига Петерман.


За произхода на Петерман е имало не малко спорове. Загадката за възникването на този планински масив сред безкарайната и равна като тепсия пустиня, е довела до най-невероятни предположения, като например, че това е гигантски железен метеорит, паднал в равнината преди хиляди години. По-късно геолозите обяснили появата на Айерс-Рок много по-просто, което, разбира се, не го направило по-малко впечатляващ, макар че станал много по-малко загадъчен.


Според представителите на съвременната наука, Айерс-Рок е типичен продукт на ерозия - безкраен процес на разрушаване на възвишенията на релефа от природни сили, и превръщане на пресечената месност в равнина. Такива оцелели масиви може да се видят на много места, но Айер-Рок засенчва всички както със своите размери, така и с впечатлението за абсолютна нереалност, което създава тази огрона скала, царуваща на разпростиращата се наоколо безкрайна равнина, която се простира на стотици километри.


Първият европеец, който видял тази огромна скала, бил Ърнест Джайлс. Той я забелязал от бреговете на езеро Амадиес, но така и не успял да я достигне. Година по-късно тази чудо-планина била изкачена от английския изследовател Уилям Гос, който я на рекъл Айерс-Рок, по името на държавния секретар на Южна Австралия Хенри Айерс.


Обиколката на скалата е 9 километра, а за да се стигне до върха и, трябва да се изкачи наклонена пътека с дължина 1,6 км.


От върха се открива прекрасната гледка на разпрострялата се наоколо пустиня, която е почти лишена от растителност, а само в подножието на скалата се намират редки дървета от закърнели евкалипти и акации.


Австралийските аборигени наричат тази скала Улуру и от векове я смятат за свещена. Тази дума не означава нищо и често се употребява от аборигените като име. С името Улуру са свързани много легенди и предания.


В пещерите в подножието на скалата са запазени много скални рисунки на аборигените. Айерс Рок без преувеличение може да бъде наречен център на първобитната култура на коренните жители на Австралия. Размерите на пещерите впечатляват . Най-големите от тях достигат до 800 метра дължина и 30 метра височина. В пещерите даже са се образували три неголеми езерца, запълващи се с вода по време на дъждовния период, като тя се стича по пукнатините на скалите.


Айерс-Рок при различно осветяване изглежда различно, а по време на изгрев или залез гледката е направо приказна и през цялото време напомня, че не е сън, а реален природен феномен.


Камениият монолит е известен с това, че може да променя цвета си през цялото време на деня като хамелеон, и от огнено-червено и розово, да става лилав, сив и даже кафяв.



Statistics

eXTReMe Tracker