ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни


понеделник, 14 юни 2010 г.

Остров Тристан-да-Куня –най-отдалеченото ъгълче на Земята

Остров Тристан-да-Куня е най-големият и единственият обитаем остров от едноименния архипелаг, намиращ се в южната част на Атлантическия океан и влиза в състава на британската задморска територия Света Елена. Разположен е на 2816 км от ЮАР, 3360 км от Южна Америка, и е на 2161 км на юг от остров Света Елена.


Общата площ на островите в архипелага е 202 квадратни километра. Самият остров със същото име е 98 квадратни километра и през 1988 година населението му е било 312 души. На височина 2060 метра се намира вулкан, който изригнал през 1961 година и наложил евакуацията на населението, но още през 1963 повечето се върнали в родните си места. Островите са били открити от група португалски мореплаватели под руководството на адмирал Тристро Кун през 1506 година, а през 1816 били анексирани от Великобритания.



Островът е родина на 27- души, а препитанието им е базирано на риболовната промишленост. Климатът е умерен, океански , дъжделив и ветровит, като средногодишната но валежите са между 2000 и 2500 мм.



Островитяните често се оказват заложници на Атлантическите бури, а поривите на вятъра достигат 190 км/час. Даже веднъж вятъра бил толкова силен, че вдигал във въздуха крави и овце и ги отнасял в морето, където загивали.


Сега островът има едно населено място , в което има мини-маркет, видеомагазин, радиостанция , кафе и басейн. Със света е свързан посредством единствените телефон и факс, които се намират в Местното управление. Веднъж годишно идва кораб, който носи провизии, медикаменти видеоматериали , книги и списания.







Statistics

eXTReMe Tracker