ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни


неделя, 21 август 2011 г.

Езеро Жасилкол - перлата на Киргизия


Езеро Жасилкол е разположено на височина 3116 метра, а дължината му е около 850 метра. Водата му е с необичайно синьо-зелен цвят, променящ отенъците си в зависимост от светлината.


В езерото няма никаква риба, а бреговете му са ти каменисти, ту тревисти. През летните месеци нивото на водата е максимално високо, и част от тревистия склон се скрива под водата.

Тогава тя е мътна, защото ручеите, захранващи езерото, водят началоттто си от ледниццците на Джунгария. Щом със захладняването топенето спре, водата продобива прозрача синевина. Забележително е това, че в района на езерото е местообитание на многобройни популации благороден елен.

От северната страна езерото се доближава до високо билото с доста стръмни склонове със сипеи, а южния бряг е по-полегат и по-тревист. От юг, примерно в централната част на езерото, се влива рекичка, а на мястото на вливането се е образувало заливче.

Езеро Жасилкол се е образувало в резулъаъ на земетресение, вследствие на което е станало срутване на скална маса, която е преградила коротото на река Аганакти. Освен че е внушително по размери, то е и много живописно особено през есента, когато е заобиколено от златисти дървета, и е едно от най-красивите места в Киргизия.




Statistics

eXTReMe Tracker