ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни


четвъртък, 22 април 2010 г.

Пред Фонтана на правосъдието


Фонтанът на правосъдието или Justitiabrunnen е разположен в град Франкфурт на Майн и се явява неговият най-интересен и красив фонтан.
Фигурата, от която всъщност е произлязло това нестандартно наименование на фонтана, е на богинята на правосъдието – Юстиция.


Интересното е, че скулптурата, разположена във фонтана, няма обичайната за богинята превръзка на очите, което прави „фонтанната” Юстиция още по- известна. Освен богинята на правосъдието във фонтанната композиция присъстват още четири нимфи, а леещата се вода от гърдите им според замисъла на дизайнера , е трябвало да символизира плодородие.

Когато се короновали императорите на римската империя, то вместо вода във Фонтана на правосъдието се леело бяло и червено вино, което било за сметка на новия император.


Фонтанът е разположен на един от централните франкфуртски площади – Рьомеберг. Познатият ни сега фонтан е построен през 1611 година, като е заменил по- стара постройка, датираща още от 1543 година. Била направена нова статуя на главната богиня Юстиция, която направили от пясъчник и оцветили. Само че пясъчникът се оказал много нетраен материал, който скоро започнал да се разрушава.. Затова прес 1887 година решили, че богинята на правосъдието трябва да се отлее от по-траен материал – бронз.


Някога фигурата на Юстиция е била направена от пясъчник, а сега вече е от бробз, за да не се руши...



Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker