ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни


събота, 18 февруари 2012 г.

Метеоритните кратери в Каали

Метеоритните кратери в Каали, на остров Сааремаа(най-големият остров на Естония, и трети по големина в Балтийско море), са забележителност не само на Естония, а и на цяла Евразия. Около най-големия кратер, диаметърът на който е 110 метра, са разположени още 8, но по-малки . Каалийският мереорит е паднал на Земята преди около 7500 години…. А скоростта ну при навлизане в атмосферата се предполага, че е била около 20м/сек.



Най-голямото езеро е с идеално кръгла форма. Дълбочината му е 22 метра. За разлика от него, останалите кратери са доста по-малки. Техният диаметър достига от 13 до 39 метра. Кратерите изглеждат твърде различно в различни периоди - понякога приличат на балата със застояла вода, а понякога са пълноводни и красиви, и това въобще не зависи от метереологичното време.











През каменният век на брега на най-голямото езерце възникнал селище, а през средните векове то било оградено със стена, с което се целяло то да се запази чистотата като източник на чиста питейна вода.
Някога се е смятало, че поради идеалната си кръгла форма основното езеро е творение на Дявола. И макар че от преди 100 години учените са казали (и доказали), че той няма нищо общо, а става дума за езеро с метеоритен произход, на това място туристите не престават да идват. Особено много са те през ‚ли и август, когато водата придобива завладяващ нефритен цвят….




Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker