ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни


събота, 25 февруари 2012 г.

Лорд-Хау - островът, наподобяващ бумеранг…



Това е един от най-старите вулканични острови в Тихия океан(възрастта му е около 20 милиона години), и принадлежи на Австралия. Намира се в Тасманово море, на 770 км североизточно от Сидней и има форма на бумеранг . Дължината му е 10 км, а ширината - около 2 км.



Островът бил открит от британски кораб през 1788 година, но е обитаем едва от 1834. Първите му заселници са от Нова Зеландия . От 1932 година на него започват да пристигат туристи. Жителите на Лорд-Хау са само 350 души).




Има още един начин хората там да изкарат прехраната си - чрез износ на семена на ендемична палма, която не расте на никое друго място по света. Тя е много популярна като екзотично растение сред доста богати хора. И само за сведение - първите заселници на острова, които били китобойци, унищожили няколко уникални вида нелетящи птици , обитаващи само Лорд-Хау, като просто ги изяли.



Сега на този остров може да пребивават едновременно не повече от 400 туристи и затова пътуванията до него се заявяват много от рано, тъй като е популярен и интересът към него е голям. Западният му бряг е заобиколен от великолепна редица коралови рифове, които образуват малък крайбрежен залив на принц Уилям Хенри.



В северния край на острова има красива лагуна с няколко миниатюрни островчета сред водната и повърхност, широк златист пясъчен плаж, високи стройни палми и красиви норфолкски борове по цялата дължина на брега. . Сутрин, при изгрев, зелените гори на Лорд-Хау светят като изумруд, в рамката на контрастните синьо-зелени вълни…




На рифа на острова се срещат 460 разновидности на тропически риби и 90 вида корали и той се счита за едно от най-добрите места за гмуркане (с маска или акваланг) направо от брега. Не напразно Лорд-Хау привлича аквалангисти от целия свят.





Остров Лорд-Хау е включен в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker