ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни


вторник, 14 август 2012 г.

Хевиз - красивото езеро с лечебни свойства

Езеро Хевиз е единственото в Европа и второто на планетата, което има балнеологични, лечебни свойства . Площта му достига 4,7 хектара, а максималната му дълбочина е 36,5 метра.

Намира се на 193 километра от Будапеща, недалече от известното езеро Балатон.
През 1795 година граф Фещетич открил първия балнеосанаториум, но още от много отдавна нашите предци са знаели за лечебните свойства на водата. Ако се вярва на легендите, точно тази вода е успяла да излекува парализирания крак на Теодосий Флавий, бъдещият император на Римската империя.
Водата в езеро Хевиз е уникална - топла е и притежава лечебни и бактерицидни свойства: подобрява кръвообръщението, укрепва ставите и вътрешните органи.
Езерото се захранва от 3 подземни водоизточника с различна температура, които се намират в пещера с диаметър 18 метра. Ежедневният им дебит е 86 милиона литра вода, а ежесекундния - 420 литра. Водата е богата на газове и минерални вещества. Съдържа още въглероден диоксид, бикарбонат, флуор, сулфат, сяра, калий, магнезий, ниско ниво на радиоактивност, радон, хлорид и др.
Водата на езеро Хевиз има свойството да се обновява на всеки 28 часа.
Дъното на езерото е покрито с лечебна кал, която има значителна топлоемкост и хидрофилност и затова се използва за лечебни процедури. Водата в езерото може да бъде предписана и като съпътстващ питеен курс.
Водата в езерото дори и през зимата не спада под 24 градуса.
Когато през зимата над езерото се образуват изпарения, гледката е изключително красива и къпането може да бъде целогодишно и изключително приятно. . Местните хора казват, че тогава езерото „пуши“. Като се има предвид, че езерото е заобиколено от разкошна девствена гора с територия повече от 50 хектара, става ясно, че около него се създава неповторим и уникален микроклимат.

Statistics

eXTReMe Tracker