ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни


неделя, 21 март 2010 г.

Растат ли краставици по дърветата! Да, и още как, но в Индонезия...

Хайде отново да си поговорим за краставиците- но не за тези, които растат на лехи, а за онези по дърветата. И не на остров Сокотра, а на еди друг остров – Индонезия. Става дума за друг вид краставичено дърво, с латинското наименование Averrhoa bilimbi.
Естествено е, че носи името си от своите плодове, защото плодовете на това красиво дърво наистина приличат на краставици. Но има и още една причина - прилика в приложението - от плодовете на това дърво може да се направи туршия... Ами тези две причини май са достатъчни, за да бъде наречено така...


Популярното название на това дърво е билимби. Може да достигне до 9 метра, но средно видочината му е 4-5 метра. Голяма част от своята красота придобива от листата си - които са разположени в редичка и покриват изцяло клоните, които са отпуснати надолу и се създава впечатление, че растението е изцяло покрито с листа. Листат му нощем се свиват и се създава впечатление на напълно спящо дърво.


Цъфтенето става направо от ствола или по- старите и твърди клони, като цветчетата му са малки, ухайни и имат по 5 венчелистчета. Веднага след прецъфтяване дървото се покрива с малки краставички, с размет от 4 до 10 сантиметра. Ако полода не е дозрял, цвета му ще бъде ярко зелен и хрупкав, а при зрелите плодове вътрешността е сочна и с кисел вкус, поради високо съдържание на витамин СБилимби се използва както за гарнитура на месо и риба, така също може да се консумира и с боб. От плодовете се правят и разхладителни напитки. Може да се консервира , а в Индонезия го сушат. И как иначе, след като е установено , че плодовете съдържат белтъчини, фосфор, калций, желязо, тиамин, рибофлавин, каротини аскорбинова киселина.
Билимби си е спечлил и слава на лечебно растение. Макар че родината му е Индонезия, той е разпространен и във Филипините(където листат му се използват при тумори и ревматизъм), в Коста Рика. Пресните листа се използват за лечение на венерически заболявания, а също се прилагат при ухапване от отровни насекоми.
Съществува легенда, подобна на тази за Адам и Ева, според която съдбата на злощастаната ябълка в рая се изпълнява от плода на билимби. Хайде да не си задаваме въпроса, с какво също Ева е нахранила своя възлюбен, зашото при тези странстващи сюжети за първите хора , едва дали може да си отговорим. Нека просто да се наслаждаваме на красотата...


Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker