ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни


вторник, 30 март 2010 г.

В „елмазената” столица на ЮАР


Съществува версия, според която първият елмаз в Южна Африка е бил намерен от малко момче - пастир. След година на същото място възникнал град Кимберли, по името на който вида елмазоносна скала, бил наречен кимберлит. През 1871 започва вече елмазената треска. Хиляди търсачи на приключения от целия свят, се устремяват там.
За тези времена напомня и най- големият рудник в света, който се нарича Биг Хоул (Big Hole) и има дълбочина 400 метра, а диаметърът му е 1,6 километра. В него едновременно са могли да работят 30 хиляди души.

За времето на своето съществуване ( добивът е прератен през 1914 година), от него са изкопани над 2722 килограма елмази. И до сега в центъра на града , като най- големия музей в света , се намира Биг-Хоул (Голямата дупка )– най-голямата в света шахта-кариера, която всъщност е положила началото .



Сега Кимберли е съвременен град с широки улици и булеварди, великолепни паркове и градини, комфортни хотели , собствен туристически трамвай, специален Музей на Изобразителните изкуства на Уйлям Хемфрис и разбира се, разкошния Музей на планинското дело, разположен на края на Биг хоул.


Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker