ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни


събота, 13 март 2010 г.

Плаващите острови Урос

Езерото Титикака , освен че е най- високото планинско плавателно езеро , има и впечатляващи размери : дължина – 176 км и ширина около 50 км. На места дълбочината му достига до 300 метра. Поради изхвърляне на промишлени отпадъци, количеството на синьо- зелени водорасли в него силно се увеличава. Това, което е изключително интересно в този район, са плаващите острови Урос.

Тези , наистина уникални острови са разположени на четири километра от Пуно, на 20 минути път с моторна лодка. Обитават ги индианците аймара и кечуа. Техните предци са живели сред високите планини , но по- късно били изтласкани от там, от новодошлите инки, които били войнствени и непрекъснато ги изблъсквали. Докато в един момент ги „хвърлили във водата”. Плаващите острови са около 45. Индианците сами са се научили да си ги правят и сега, колкото и удивително да звучи това, живеят там целогодишно. Самите острови, както и почти всичко, което е върху тях, е направено от тръстика, която в тази част на езерото е в изобилие.
Всеки остров е изграден от много слоеве изсушени стебла тръстика, които местното население нарича „тотора”. Долните слоеве на островите постепенно изгниват и потъват, а отгоре се добават нови. „Животът” на един такъв остров е около 30 години, след което изгнива и потъва.


Местното население своевременно се заеме с изграждане на нов остров, преди стария „да приключи”, знаейки, че за построяването му са нужни около шест месеца. Повърхността на всеки остров е мека и пружинираща, а на места водата просмуква през тръстиката.

На островите Урос има всичко : църква, поща и даже лавки за сувенири. И всичко - от самите острови, до къщите, сувенирите и лодките , е направено от тръстика.


Основните доходи на населението са свързани с туризма. Техническата революция не е подминала и тези острови - на някои от тях има слънчеви батерии за получаване на електричество.


Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker