ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни


четвъртък, 25 март 2010 г.

Какво знаем и какво не знаем за остров Пико


Това е вторият по големина остров от Азорския архипелаг. Тук се намира най- високата планина на Португалия - планината Пико, издигаща се на 2351 метър над морското ниво. Това е едно от най-красивите места на Азорите. Както е казал един от местните политици, Пико е Калифорния на Азорските острови.
Територията му е разделена на 3 общини. Благодарение на уникалния си ландшафт и на винопроизводството, островът е бил признат за обект на
световното наследство на ЮНЕСКО.Архитектурното му наследство включва неговите църкви и параклиси, както и с монастира, който се намира в Лажеш.
Най- привлекателната и величествена забележителност а острова си остава планината Пико, обявена от 1972 година за национален резерват. Започва от местността "Furnas", ковто е раположена в подножието и до височина 1500 метра е ппокрита с гъсти гори. До 2000 метра следва зоната на храсталаците. По- нагоре може да се види само гола лава, покрита през зимата със снежна шапка
Планината увенчава Pico Alto - кръгъл кратер с периметър 700 метра и дълбочина 30 метра. Пико се счита за спящ вулкан и последното му оизригване е било преди повече от 300 години, но той добавя мистика на острова и служи като притегателна сила на вулканолозите.Мрежата от пътища, обхващащи подножието, се вие и по крайбрежието, а гледките, които се виждат, са опияняващи. Няма по- малко или повече интересни – всичко е прекрасно по своему.
Планината Пико превъзхожда повече от 2 пъти всички останали планини на Азорските острови и затова е вписана в книгата за рекорди на Гинес.

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker