ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни


вторник, 4 октомври 2011 г.

Роторуа – мястото, където никой не може да остане равнодушен (продължение)

В покрайнините на града е разположена термалната област Вакареварева и Долината на гейзерите, където може да се види Pohutu, „плискащия” гейзер. Това е най-големият гейзер в Нова Зеландия, който с достатъчно постоянство, на всеки 20 минути , изхвърля фонтан на височина 30 метра.

Разположеният наблизо по-малък гейзер «Перата на уелския принц », като правило започва представлението малко преди Похуту, бивайки сякаш прелюдия към основното действие, за да гарантира вниманието на публиката.

Редом с тях се намират кипящите серни извори, и стъпвайки там, човек чувства топлината на камъните. На около 10 км на югоизток от Роторуа, са разположени известните синьо и зелено езера Ваймангу, чиято вода е гореща и се намират в кратера на угаснал вулкан.
Синьото езеро Ваймангу

Зеленото езеро Ваймангу



Вероятно всяко езеро се захранва от собствен водоизточник и водата, на път към повърхността, „открадва” от скалите разнообразни минерали, придаващи и този или онзи оттенък.

Окисите на желязото, влизащив състава на крайбрежните скали, придават контрастния червен цвят, а срещащите се серни отлагания, придават жълт оттенък.

Роторуа се смята за главен център на маорийската култура в страната. За основна забележителност в селцето Огайнемуту, близо до Роторуа, се смята Домът за събрания на племето - „марае”.

Когато през 1880 година курорта е основан, постройката вече е съществувала. От горе до долу е богато украсено с дърворезба и представлява необикновено зрелище. Аборигените смятали, че Домът е живо същество. Вътрешната работна стая наричали корем, дървените греди - гръбнак, а маската, украсяваща покрива над входа - глава.


Statistics

eXTReMe Tracker