ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни


понеделник, 10 октомври 2011 г.

Южна Корея

Южная Корея е държава с обща площ 98,5 хиляди кв.км. Намира се на североизтик в Азиа и заема южната част на Корейския полуостров. На север граничи с КНДР.
На изток бреговете и се мият от Японско море, на юг и югоизток е Корейския пролив, а на запад - Жълто море.



Ландшафтът на страната е разнообразен, но 70% от територията и е покрита с планини. По бреговата линия са разположени повече от 3000 острова. Най-високата планина – Халасан (1950м), е разположен на остров Чечжудо.



Климатът е умерено-мусонен. Особено приятно е времето през пролетта и есента, когато небето е чисто и безоблачно, и грее много слънце. Лятото е горещо (+35 C), с чести и тсилни дъждове по време на сезона на мусоните (юни-юли).



Зимите са студени (-10 C) и сухи, от време на време със снеговалежи. Въпреки това, студените периоди се редуват с по-топло време. Валежите са около 2000 мм годишно.



Населението в Южна Корея е около 46 млн души, като 99% от тях са корейци. Официалният език е корейски и в него съществуват няколко диалекта. Повечето корейци ползват литературния език, в основата на който е сеулския диалект. Почти всички пътеуказатели и имената на улуците са дублирани на английски, но по-голяма част от населението не владее разговорен английски.



По-голяма част от корейците са будисти, но в последно време бързо нараства влиянието на христианството – както на католоцизна, така и на протестантството. Малка част от вярващите са последователи на шаманизма и конфуцианството. Около 40% от населението са атеисти.



Столицата Сеул е един от най-безопасните градове в света. Едновременно с това е и най-голям исторически, политически, икономически , културен и образователен център на страната.



В Сеул са се запазили четирите кралски дворци на династия Чосон. "Визитна картичка" на града е Кенбоккун, най-старият кралски дворецна епохата..



Не по-малко интересни са дворците Чхандокгун и Чхангенгун, които впечатляват със своята класическа архитектура и великолепно планираните си градини. Те, всъщност, са център на историческото ядро на града.



Чхандокгун е служел за основна резиденция за много кроле от династия Ли, и е известен със своите градове с великолепна ландшафтна архитектура, павилиони, езера и горски масиви.



Дворец Чхангенгуносвен със своята забележителна архитектура се отличава и с това, че главната му врата и тронната зала са обърнати на изток, докато във всички други дворци са обърнати строго на юг.



В околностите на столицата са съсредоточени не малко интересни места - гигантски долмен от бронзовата епоха, Парк музей "Корейски село", крепостта Хвасон и гробницата на династия Ли на територията на Ботаническата градина в Кванин.


(следва)

Statistics

eXTReMe Tracker