ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни


вторник, 25 октомври 2011 г.

Подземните градове на Турция



От далечни времена Кападокия е лежала на търговски кръстопът и благодарение на това жителите и живеели доста богато, но в същото време били подложени на непрекъснати набези от страна на онези, които искали да се обогатят за тяхна сметка. Местните жители намерили много оригинален изход - криели се, заедно с всички свои богатства и домашни животни, под земята. . За целта използвали не тесни бункери, а огромни подземни градове, в които живеели по няколко десетки хиляди души. Там имало всичко: жилищни помещения, сергии за едър рогат добитък, църкви, параклиси, кухни, кладенци, гробища, хранилища, вентилация и даже винарски изби - всичко, от което се нуждаели, за да водят нормален начин на живот. В такива градове те спокойно можели да се укриват по няколко месеца. В момента в Кападокия са известни около 200 подземни града, предназначени от няколко стотин до няколко десетки хиляди души. Само около 30 от тях са до някаква степен изучени. Известно е, че някои градова слизат до 20 етажа в дълбочина( макар че е възможно , да са повече), но зради срутвания и мърсотия, те са непроходими. Най-вероятно там са се пазели съкровищата....
Подземните градове имат приличаща си структура. Състоят се от многобройни помещения, съединени помежду си с коридори и тунели. Имали са даже и допотопни телефони - тесни шахти, свързващи различните етажи, по които е ставала комуникацията. Осветлението ставало с помощта на лампи с ленено масло. Те също служели за отопление на помещенията. И поддържали комфортна температура....


Нещо, което е характерно за каменните колела-врати с отвор по средата, приличащи на точило. Като правило те са с диаметър около 1-1,5 метра, а теглото им е около 300 килограма. С помощта на специален прът те са затваряли тунелите и били фиксирани, и на практика било невъзможно да се отворят. През отвора се водело наблюдението на враговете.



Не е известно, кога е започнал строежа на такива градове, но по стените на някои от тях има хетско писмо. Също са намерени оръдия на труда от местния минерал обсидиан, което показва, че една част от града е възникнала, преди хората да са използвали металите. Част от подземните градове и до сега се използват от местното население по собствено усмотрение. Най-известни са Деринкую и Каймакли.
Съществува идея, в част от подземните градове да бъдат открити хотели и пансиони, подобно на тези, които сега съществуват в пещерите в Гьореме, Учхисар и Юргюп.
Но за сега всичко е само планове и идеи...

Statistics

eXTReMe Tracker