ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни


вторник, 11 октомври 2011 г.

Южна Корея(продължение)

Източните райони на страната се смятат за основен плажен район- там е разоположен един от най-важните плажове в страната.


Национален парк Сораксан, намиращ се на крайбрежието на Японско море, на територията на планина Сораксан, се приема за едно от най-живописните места в света.



Благодарение на зимните спортове този район се е превърнал в курорт, раборещ целогодишно. Освен карането на сли, най-популярните видове спорт са плуване през лятото и алпинизъм през есента.



Пусан е главното морско пристанище на Корея и вторият по големина град в страната. Сред най-интересните места на града са парк Ендусан, мемориалното гробище на ООН, а също и огромния рибен пазар Чагалчхи и парк Тхечжонде.



В покрайнините на града са интересни и горещите извори Тонхе и храмовете Помоса и Тхондоса.



През 1988 г. Южна Корея се е присъединила към Конвенцията за опазване на световното културно наследство и природните забележителности, а от 1995 година страната има паметници, включени в списъка на световното културно наследство. Най-голям брой паметници се намират в Кенджу - градът в югоизточната част на страната, който бил столица на древното кралство Силла (57 – 935 г. от н. е.).





Там се намира най-стария будистки храм Пулгукса («Манастир на царството на Буда »), със световно известната Kaмбана на Емиле((3,78 м височина и повече от два метра в диаметър), направена в периода 751-774 г, а също и Чхомсонде – най-древната от запазилите се до наши дни обсерватория.



Със световна известност се ползва уникалният пещерен храм Соккурам, на върха на планина Тхохамсан, служеща на Силла за естествена защита от набези. Хрмът се състои от центракна куполна зала, квадратна зала за служба и ветрилообразно разположени коридори. Главна фигура в центъра на кръглата зала е статуята на Буда, седяща със скръстени крака на осмоъгълен пиедестал. Това е единственият пещерен храм в Азия, където главната фигура е разположена в средата на залата.



В монастира Хеинса се пази «Трипитака Кореана» (най-пълнато от оцелелите в Източна Азия колекции на будистки писания). Хранилището на «Трипитака Кореана», регистрирано като национално съкровище, представлява две дълги здания , ориентирани на север и на юг, които заедно с две неголеми крила образуват квадрат.



Тези постройки не само са в стила на архитектурата на ранния период на Чосон и впечатляват със своето изящество, но притежават и уникална конструкция. Благодарение на нея е постигната оптимална вентилация и всичко вътре се е запазило много векове.

Statistics

eXTReMe Tracker