ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни


сряда, 11 януари 2012 г.

Какво знаете за калните вулкани



Такива вулкани има в 26 страни в света, като по-често са в Колумбия, Италия, Румъния, Русия, Украйна, Азербайджан, Иран, Пакистан, Малайзия…. На планетата са известни повече от 800 , а 350 от тях се намират в Азербайджан. Няма в света друга територия, в която калните вулкани да се характеризират с такова разнообразие, активна дейност и количество. В националната академия на науките на тази страна, даже има специален отдел по вулканизъм на калните вулкани. Височината на някои кални вулкани там достига 400 и повече метра.







Тези вулкани дават възможност да се изясни строежа на дълбочинните пластове на Земята, и характера на ставащите в тях геохимични процеси. Ясно е, че са геологически тясно свързани със земетресенията. В навечерието на земетресения се наблюдава активизация на вулканичната дейност и някои компоненти в състава на отделяните газове и вода, аномално се увеличават (при газовете – въглероден диоксид и хелий; във водата - бор, хлориди и сулфати).Освен това силните земетресения, с магнитуд 4,5 – 5 и повече, провокират изригването на калните вулкани.
калните вулкани не само са спътници на нефта и газа, а органичната тиня съдържа много ценни микроелементи : манган, литий, ванадий, мед, а вулканичните води са богати на бром, азот и йод.



Благодарение на тези свойства, вулканичната кал намира широко приложение в медицината за профилактика и лечение на много заболявания.






Изригването на такива вулкани обикновено е тихо и спокойно, но понякога рядката кал изригва на такива потоци, че се разпръсква на стотици метри наоколо, с което наподобява истински вулкан.






От друга страна вулканичната глина може да бъде използвана като висококачествена суровина за добив на керамзит, направа на цимент, кирпич, както и метални топчета, и затова широко се прилага в строителството.








Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker