ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни


събота, 28 януари 2012 г.

Пустиня в центъра на Сибир



Много необичайно място има на 40 км от ледниците Кодар. Тази територия, дълга 10 и широка 5 км, се нарича Чарские пески. Мястото е уникално , защото това пясъчно кътче истинска пустиня се намира между заснежени планини, гъста тайга и големи блата.



Там не може да се видят кервани с камили, бродещи по неустойчивите пясъци, но може да се видят елени, движещи се по дюните. И още - как съвсем редом с топлия пясък, сякаш по граница, минава тънка коричка лед.



Там може да се видят вериги от дюни, пясъчни хребети и много едър пясък, в който песъчинките сякаш са грудки. Изследователите са на мнение, че на тази територия има разнообразен мезо и микрорелеф, който се усложнява от неравните пясъци . Може би точно затова придвижването по мини-пустинята е много трудно. Например в самия център на масива природата е сътворила трикилометров хребет и верига от дюни, които напомнят застинали вълни. На върха на такава дюна е много трудно да се изкачиш. Там няма никаква промеждутъчна зона. Току-що си крачил по блатистата местност, една крачка, и краката ти са вече в пустинята…


















Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker