ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни


неделя, 29 януари 2012 г.

Страната на дългия бял облак

Новая Зеландия e страна на другия край на света! Тя е самобитна, интересна и загадъчна. Разположена е на два, достатъчно големи острова, на югозапад в Тихия океан. Столицата на Нова Зеландия е град Уелингтън. В държавата, изградена на принципа на конституционната монархия и парламентарната демокрация, живеят повече от 4 милиона души.



Новая Зеландия в по-голямата си част е заселена с хора от други страни, но в периода между XI-XIV века там са живеели изключително аборигени от Полинезия. Европейците открили острова през 1642 година , а от 1762 започнало активно усвояване на тези земи от Великобритания.



Най-близките съседи на Нова Зеландия са Австралия (от запад), островните територии на Тонга, Фиджи и Нова Каледония (на север).



Новозеландското кралство включва независими, но свободно асоциирани с Нова Зеландия островни държави: Островите Кук, Ниуе, Токелау и Рос. До появата на европейците по тези земи, аборигените маори наричали северния остров Те Ика-а-Мауи, което се превежда като „риба, принадлежаща на Мауи“. Кой, всъщност е Мауи за народността на маори? Според легендите това е полубог, който хванал в океана огромна риба, превърнала се в остров….



Южният остров имал две названия - Те Ваи Паунаму и Те Вака-а-Мауи. Първото се превежда като „нефритова вода“, а второто – „лодката на Мауи“.
Общото название на страната, която маори наричат Нова Зеландия, сега звучи като Аотеора - „страна на дългия бял облак“

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker