ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни


понеделник, 25 юни 2012 г.

Пагода на една колона - уникален архитектурен паметник в Ханой

Това е най-уникалният(ако може така да се каже) архитектурен паметник на Виетнам от 11 век, построен от дърво , върху колона с диаметър 1,25 метра. С вида си това творение е трябвало да изобразява цвят на лотос – символ на чистотата, издигаща се от море от тъга….

Тази пагода се намира в Ханой и е известна като Чуа Мот Кот. Построена е от император Ли Тхай Тонг, в периода между 1028 и 1054 година. Легендата гласи, че на императора, който си нямал наследник, веднъж се присънила богинята на милосърдието, седяща на цвят от лотос, и му подала едно бебе-момченце. След това императорът се оженил за случайно срещнато младо момиче - селянка , и тя му родила наследник. За да изрази своята благодарност за това събитие, той построил през 1049 година тази Пагода на една колона.

Там денонощно монасите четели молитви за здравето на императора, а на първо и петнадесето число идвал и самият той, за да се помоли. Всъщност, през 1070 година именно той направил надписът върху каменната стела, пазена в пагодата.

150 години след издигането и, тази Пагода на един стълб била реставрирана, обкръжена с ров и били направени извити мостчета, като била направена и Свещена кула. За съжаление на всички ценители на красотата и културата, всичко било почти до основи разрушено в периода на войната.



Сега от комплекса е останала малка, но много символична част: сред езерото с цъфтящи лотоси, върху една единствена колона, стои малка пагода, в която се пази статуята на Куан Ам - великодушната многоръка Богиня на милосърдието. По форма наистина наподобява цвят на лотос, който в будистката религия символизира висшето ниво на разум и божествено просветление.


Съвсем на близо , в района на тази пагода расте не голямо дръвце . Това е свещеното будистко дърво бодхи, което било подарено на Хо Ши Мин през 1958 година от будистите в Индия, по време на гостуването му в тази страна.




Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker