ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни


четвъртък, 28 юни 2012 г.

Загадките на Великденския остров - I част


Великденският остров е мъничко парче земя на края на света. Всичко, което е свързано с това място, е обвито в тайни. От къде са дошли хората, населяващи острова от незапомнени времена? Как въобще са открили това островче? Кой народ е извял стотиците гигантски каменни статуи? На тези въпроси отговор за сега няма…. Този остров е разположен в източната част на Тихия океан. Има форма на триъгълник със страни 16, 18 и 24 километра. Островът е с вулканичен произход. На него има 70 кратери на угаснали вулкани, като най-големите се намират в ъглите на „триъгълника“. В центъра на острова е пустиня.



Площта на Великденския остров е 165,5 квадратни километра, от които 20 се ползват от островитяните, 40 квадратни километра са на разположение на Националната горска корпорация, а останалата земя принадлежи на Националния парк. Най-високата точка е планината Маунга Теревака, с надморска височина 539 метра. Всъщност, общата височина на планината е над 3500 метра, но 3000 са скрити под водата. Островът се смята за един от най-отдалечените : до крайбрежието на Чили са около 3500 км, а до най-близкия остров - повече от 2000 км. Покрит е с рядка трева и там



Островът наистина е изпълнен със загадки. Навсякъде може да се видят входове в пещери, каменни площадки, алеи с прорязани жлебове, водещи направо в океана, огромни статуи и знаци на камъните.



Една от главните загадки на острова, която не дава покой вече на няколко поколения пътешественици и изследователи, са уникалните каменни статуи – моаи. Това са каменни истукани със съвършено различни размери - от 3 до 21 метра. Средно теглото на една статуя е между 10 и 20 тона, но между тях има и истински колоси, с тегло между 40 и 90 тона.

Следва

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker