ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни


неделя, 1 юли 2012 г.

Национален парк Мигуаша - прозорец в миналото на еволюцията

Националният парк „Мигуаша” се намира на полуостров Гаспе. Преди милиони години южният бряг на полуострова е представлявал речно устие, чийто топли приливни вълни са гъмжали от риба. Някои от тях имали бели дробове и издадени перки, които им позволили да излизат на брега и се превърнали в първите четириноги сухоземни животни. В националния парк „Мигуаша” са открити много вкаменелости на животни, заради което през 1999 г. той е обявен от ЮНЕСКО за паметник на световното природно наследство.


Разположен е на южното крайбрежие на полуостров Гаспе в провинция Квебек ( Канада), а самият полуостров е отделен от провинцията с реката Свети Лаврентий. Която образува естествената северна граница на провинцията. „Мигуаша“ в превод от езика на индианците Микмак означава червен камък.
Сега тази територия е покрита с трепетликови, брезови и хвойнови гори, но преди 380 милиона години тукашното сурово северно крайбрежие е било тропична зона и в устието на реката, в прозрачната топла вода, е имало огромно количество риба. Някои от рибите били покрити със защитна черупка, други имали шипове, а трети, като например Еустеноптерон форди, имали бели дробове и плавници, приличащи на пръсти, което се явявало гигантски еволюционен скок. Тези същества излезли на сушата и дали начало на нов вид животни - въздуходишащи четирикраки земни гръбначни - тетраподи. Национален парк Мигуаша е едно от най-редките палеонтологични свидетелства за девонския период, известен като „Ерата на рибите“ и в знак на признание за това е бил вписан в световното наследство на ЮНЕСКО през 1999 година.


Изкопаемите останки на животни били открити през 1842 година и хиляди образци били изпратени в университети и музеи по целия свят, включително и в Британския музей в Лондон.
Бреговите скали в Парк Мигуаша се състоят от древни утаечни скали, в които са се запазили вкаменели останки от древни животни и растения, включително и едни от най-древните видове на цъфтящите растения на планетата. Независимо от това, Парк Мигуаша е най-известен с намерените в него 21 вид изкопаеми риби.

В Музея по естествознание на територията на парка, може да се види отлична колекция от изкопаеми животни. 0 вкаменелости са били идентифицирани, систематизирани и внесени в каталози, започвайки от първите находки на територията на Парка.


„Принцът на Мигуаша“ - така наричат вкаменелите останки на рибата-ръкоперка, която е станала една от най-изучаваните риби на планетата. Те са били намерени през 1892 година от палеонтолога Едуард Пиене Коуп. Този вид се е оказал свързващо звено между рибите и земните гръбначни животни. Твърдият гръбначен стълб и вкостенелите плавници, приличащи на пръсти са станали предвестник на появата на тетраподите.



Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker