ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни


събота, 21 юли 2012 г.

Шамарел - едно удивително място на остров Мавриций

Село Шамарел се намира в югозападната част на остров Мавриций и е известно с две неща - великолепните водопади образувани от реката, която пада направо в кратера на угаснал вулкан, и цветните земи, които са наистина уникални. Геолозите смятат, че са създадени от вулканични скали, охладени при различна температура, които са оцветени във всички цветове на дъгата.

Земята е изключително красива. От едната страна е обкръжена от скалисти планини, а от другата се потапя в морето зеленина на тропическите растения. Мястото е било обявено за забележителност на острова и дори сега по целия остров се продават тръбички с разноцветна земя. Територията на Шамарел принадлежи на компанията Bel Ombre Sugar Estate, която срещу минимално заплащане организира посещение на това място. Само че не си мислете, че ще можете да се разходите там - наблюденията се извършват от специална площадка за наблюдение, тъй като горния слой е много крехък.
Много лесно е да се обходи с поглед територията, за да се види колко реални и ясни са всичките седем цвята , а времето по изгрев и залез е най-подходящо за наблюдение на тази красота. Всъщност, става въпрос за разноцветни пясъчни дюни, които постоянно се движат , а човек остава във възторг от този, сякаш лунен пейзаж.
Територията на Шамарел принадлежи на компанията Bel Ombre Sugar Estate, която срещу минимално заплащане организира посещение на това място. Само че не си мислете, че ще можете да се разходите там - наблюденията се извършват от специална площадка за наблюдение, тъй като горния слой е много крехък.
Цветовете варират от червено, кафяво и виолетово, до зелено, синьо и жълто, и въпреки проливните дъждове и неблагоприятните климатични условия, никога не изчезват. Тези явления не са напълно разгадани, но съществува мнение, че цветните пясъци се състоят от богата на минерали вулканична пепел.
Дъждовете са оформили малки хълмове, приличащи на пясъчни дюни. Когато човек ги погледне за пръв път, му се струва, че цветовете са само сенки с правилна форма.
Правени са опити, да се смесят седемцветните пясъци, но след време по някакъв магически начин те отново се разделят на разноцветни слоеве. Това явление все още няма обяснение.
Оказва се, че забележителностите там не са две, а са три - недалеч от цветните земи се намират и Скалистите планини.
Националният поминък на народа на Мавриций е отглеждането на захарна тръстика, която расте практически на всякъде , та дори и около пътищата.
За цветните земи на Шамарел хората са научили през шестдесетте години на миналия век, но и до сега това е едно от най-предпочитаните места от туристите.

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker