ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни


сряда, 4 юли 2012 г.

Mост Кхаджу - един от най-красивите и внушителни мостове на Земята

В Исхафан има завладяващ образец на иранската архитектура - това е известният мост Кхаджу. Уникалността му се състои в това, че освен характерните архитектурни черти, той притежава и свои особености и влиза в списъка на най-известните забележителности в Иран.

Кхаджу е бил построен не просто по съвпадение. През XVII и XVIII век градът се намирал на Великия път на коприната и бил един от най-големите градове в света.
По времето на този фантастичен период градът бил център на голяма империя, която била управлявана от династията на Сафавидите. Един от най-важните представители на тази династия , шах Абба II, през 1650 година тешил да построи мост Кхаджу на река Заянде.
Пътешествениците са му се наслаждавали още през 17 век, но и днес това е един от най-известните мостове на Изтока и, разбира се, един от най-красивите и внушителни мостове на Земята. Той се явява също и култов за Изтока, както Понте Векио за Европа.
Освен естетическа , мостът изпълнява и множество други полезни функции, в това число и на дига-водопровод, провеждащ вода към много градини в Исфахан.
През жарките летни дни хората имат възможност да се скрият в сенчестите ъгълчета. Долното ниво на моста е специално предназначено за пешеходци, докато горното ниво е достъпно специално за коне и талиги.
Осмоъгълните павилиони от двете му страни позволяват всеки да се любува на великолепните изгледи на реката и града.
Широчината на Кхаджу е 7,5 метра. Мостът е направен от кирпич и големи камъни, с няколко десетки канали, широки по два метра. Височината му от дъното е 21 метра. През 1873 година е бил реконструиран.
Посещавайки този красив мост , с неговата изискана самобитна архитектура, човек може по-дълбоко да познае Изтока, Иран, че даже и Исляма.

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker