ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни


петък, 20 юли 2012 г.

Дрорец Потала - перлата на Покрива на света

Дворец Потала e най-високия древен замък в света. Той е огромен будистки храмов комплекс, който е бил резиденция на Далай-Лама , а сега вече е свещено място. Намира се на 3767 метра надморска височина и привлича хиляди поклонници и туристи.

Кацнал е на хълма Марпо Ри в долината на Лхаса и се извисява на 170 метра.Той е най-голямата монументална структура в цял Тибет. Ранните легенди разказват за свещена пещера, която, както се полага, била обител на бодхисатва Ченрези, който на Земята представлява Далай-Ламас , и се използвала като медитационно убежище от императора на Тибет Сонгтсен Гемпо в седемстотното столетие от н. е. Всъщност точно той решава да издигне двореца на този хълм.
В такъв вид двореца е бил до 17 век, когато Далай-Лама започва строителството на дворец със съвременен вид, в който се намира и до сега. Дворецът, съществуващ сега е започнат през 1645 година , по време на господството на петия Далай-Ламаи към 1648 бил завършен Белия дворец Потала. Червеният дворец бил достроен между 1690 и 1694 година. За изграждането му работили повече от 7000 работници и 1500 художници и майстори.
През 1922 година тринадесетия Далай-Лама ремонтирал повече от параклисите и актовите зали в Белия дворец и реставрирал Червения дворец. Дворецът Потала е бил повреден само веднъж в своята история - по време на Тибетското въстание срещу китайското нашествие през 1959 година.
За разлика от повечето други тибетски религиозни структури, замъкът Потала не е бил разрушен от хунвейбините(Червената гвардия) през шестдесетте и седемдесетте години на миналия век. Всички параклиси и експонатите в тях са много добре запазени.
Дворецът на върха на Лхаса започнал да се нарича Потала от 11 век и е взел името на индийската свещена планина. Заема площ повече от 300000 квадратни метра има многобройни функции, но преди всичко е местожителство на Далай-ламите и техния голям персонал. Освен това там се провеждат и всички церемонии на тибетското правителство.
Също така в Потала се е намирало училище за религиозно обучение на монаси и администратори. Това е най-популярното място в Тибет сред поклонници и туристи поради неговото величие и гробовете на Далай-ламите. В пределите на Белия дворец са разположени два малки параклиса, строени през седми век, които са най-старите и най-свещени структури на хълма, запазени и до днес.
Там също се намира и статуята на Потала - най-уважавания артефакт, привличащ хиляди тибетски туристи. Тя е изцяло покрита със златен варак с общо тегло 550 килограма и е инкрустирана с десетки хиляди скъпоценни камъни. Останалите погребални ступи са с доста по-малки размери, но също са украсени със злато и скъпоценни камъни.
Сега дворецът Потала е музей, активно посещаван от туристи, и в същото време остава място за поклонничество за будистите, които го използват в своите ритуали. Поради колосалната си културна, религиозна и историческа важност, от 1994 година е включен в списъка на Международното наследство на ЮНЕСКО.

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker