ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни


сряда, 4 април 2012 г.

Островите Диомид - най-необичайната граница в света

Двата острова Диомид са разположени в Беринговия пролив и са крайните точки на границите на САЩ и Русия. Остров Крузенщерн е от източната страна (Така се нарчиа Малкия Диомид) . Той принадлежи на територията на Сащ и площта му е около 5 км², а на запад е намира Ратаманов остров , който принадлежи на Русия и е с площ около 10 км².



Общото разстояние между островите е 4160 м и точно там преминава границата между двете страни и линията на смяна на датите.



Работата е в това, че преплувайки разстоянието между одтровите, човек не само пресича границата между две държави, а преминава от едно време в друго. Когато на Малкия Диомид е 9 часа сутринта в понеделник, на Големия Диомид е вече 6 часа вечерта във всторник… Това не може да не предизвика усмивки!...



На времето удоволствието да пресичат времевата граница са имали ескимосите, за които е било разрешено безвизово посещение на островите, но сега на остров Крузенщерн живечт само 170 ескимоси (със свое училище и магазин), а на големия Диомид е останала само военна база.



Statistics

eXTReMe Tracker