ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни


неделя, 22 април 2012 г.

Градът, висящ над пропастта

Йеменският град Ал Хаджара е разположен в планините Хараз. Известен е от древността, но по нещо все-пак напомня и съвременните мегаполиси. Кафявите му строежи с плоски покриви, рисковано балансиращи на планинските върхове, определено напомнят за небостъргачи. Много от домовете са украсени със сложни фризове и релефи, типични за този регион. Отдалечеността от другите населени места , тесните улички и гъсто застроените сгради, определено способстват за сплотяване на жителите, които не рядко в отдалечените епохи са позволявали на агресорите да влязат в града им, но не са им оставяли дори и надежда да се измъкнат от там….
Сега в този град, когото някои наричат и Ал Хаджерах, с дружелюбна усмивка посрещат туристите, решили да преодолеят трудния, почти 40-километров маршрут от столицата Сана, в посока североизток. Наименованието на града произлиза от арабското „хаджар“, означаващо Ккамък“. Той е построен от камък на високите , стръмни скали. Освен това жителите на планинския район Хараз се славят и със своето танцово изкуство.
Планините Хараз са великолепно място за пешеходен туризъм, но е по-добре да се обикалят с местен гид, който може да се разбере с жителите на многобройните селца и да разкаже за историята и културата на страната. Климатът на столицата Сана се счита за умерен, но в Ал Хаджара разликата в температурите е много значителна: от 30-градусова горещина денем, до нулева температура през нощта.
Уличките в града са много тесни.
В планинските райони на запад в страната пада най-голямото количество дъжд, и затова е развито селското стопанство. Теренът е терасиран и там се отглеждат сорго и памук, а и се засаждат плодове - преди всички мангрови дървета. Не са малко хората, които са имали възможността да пробват експортния продукт на тази страна - „мокко“. Йеменското кафе се произвежда по традиционни, проверени с времето технологии от старинни сортове кафе „арабика“‘, които се отглеждат само по тези места.
В центъра на планинската система, на височина 2000 метра над морското ниво, се намира обширно плато. Дъждовете там са по-малко, но са достатъчни за отглеждане на добри реколти от пшеница и ечемик. За поливане на посевите се запасяват с дъждовна вода, тъй като в Йемен няма истински реки. Има само т. нар. „вади“ - долини, напълнени с вода, които през лятната жега пресъхват.
Зданията в Йемен, в зависимост от района, се строят предимно от тухли( на север и засушливия изток), или от камък(на запад и в централната високопланинска част). Предмет на особена гордост са такива домове, на стените на които калиграфски е запечатан целия процес на строителството. Правят впечатление прозорците, декорирани с флорални мотиви, финикови палми, точки и извити листа. Различие между регионите съществува, но всички сгради се отличават с уникален, присъщ само на Йемен стил.
Отличителна особеност на Йемен е издигането на сгради на планински върхове, като например резиденцията на Имама във Вади-Дхар, недалеч от Сана.
Сана – къща в традиционен стил

Statistics

eXTReMe Tracker