ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни


петък, 20 април 2012 г.

Пандо - трептящият гигант

Пандо, или Трептящия гигант е огромна трепетликова гора, която представлява един организъм. Намира се в Национален парк „Фишлейк“ в щат Юта, САЩ. Всяко от 47000-те дървета в гората е генетически идентично и се явява част от единен жив организъм с масивна подземна коренова система. Трепетликовата гора заема площ от 43 хектара и общото му тегло е примерно 6000 тона, а възрастта му превишава 80000 години.

Всичко опира до процеса на възпроизвеждане на трепетликата. Основата пуска множество корени, които при съответстващи условия израстват редом с основното дърво и изглеждат като отделни издънки, но всъщност това са клони на едно и също дърво.
Възрастта на Пандо често се обслужва от учените. Някои експерти смятат, че е на повече от 1 милион години. Това място е било открито от Бъртън Барнс от Мичиганския университет през седемдесетте години на миналия век, а той на момента е описал гората като единен организъм. През 1992 година тя официално е била определена като най-масивния организъм в света…

Statistics

eXTReMe Tracker