ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни


сряда, 25 април 2012 г.

Аогашима –островът, на който живеят двестатина човека…

Аогашима e остров във Филипинско море и има вулканичен произход . Това е най-изолираният и населен остров на архипелаг Ицу. Там се намира и едноименното село Агошима. Затоплян от течението Куросио, островът е с по-топъл и мек климат, отколкото основната част на Япония.

Островът е заселен от преди много векове, но е трудно да се каже, от кога точно. Последното силно изригване на вулкана е станало в края на 18 век, вследствие на което са загинали стотици негови жители. Само 50 години след него на острова отново са се върнали хора, потомците живеят там и до сега.
Дължината на острова е 3,5 километра, а ширината му – 2,5 километра. Той се е оформил от изригването най-малко на четири подводни вулкана, а самото селище е заобиколено от множество скали от вулканична магма.
Всъщност Агошима е сложен вулкан , състоящ се от редица вътрешни и външни кратери. Най-високата точка на острова е Отонбу , с височина 432 метра.
Местните жители осигуряват препитанието си чрез риболов и селско стопанство. Доходи също носят малобройните туристи и любители на подводния риболов. Всъщност Аогашима е субтропически рай с умерен и влажен климат и топли води.
Поради отсъствието на естествени пристанища и силни потоци, Аогашима винаги е бил трудно достъпен. Съществува само един пристан за съдове с водоизместимост до 500 тона, но той е непригоден за акостиране в лошо време или когато има голямо вълнение.
Населението на този необичаен остров е малобройно - малко повече от 200 човека. Всъщност, през 2009 година е бил регистриран 205-ия жител и затова там има само едно училище за деца до 14 години.
На острова има много вулканични хълмове с горещи потоци от пара, върху които местните жители добиват сол, богата на калций, изпарявайки морска вода. Тази солта е един от най-популярните сувенири на Агошима.
Най-голямата забележителност на този остров е действащ вулкан, който от време на време на два мира на местните жители.

Statistics

eXTReMe Tracker