ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни


четвъртък, 25 август 2011 г.

Вулкан Масая. Никарагуа.


От всички вулканични страни в Централна Америка( а там всички страни са вулканични, с изключение на Белиз), Никарагуа може смело да държи палмата на първенството. На територията и са разположени 18 големи вулкана с различна степен на активност и отгоре на това се намират там, където живее 90% от населението на страната. Ако имате време и желание, може да се изкачите на всеки един от тях, но Масая е единственото място, където до кратера може да се изкачите с автомобил. На 20 км от хр Масая, се намират едноименния национален парк и вулкана. За да стигнете до него, всичко, което трябва да направите е, да влезете на територията на парка, да заплатите малка такса и да оставите записка в дебела книга, за да знаят служителите, в случай на извънредни обстоятелства, къде да изпратят урната с Вашата пепел. До кратера може да се отиде на съвсем близко разстояние , и от него ще Ви отделя само не висока бетонна стеничка.


От близо вулканът изглежда така:

Ако се наведете през стената, може да видите, че стоите на края на „гърлото” на вулкана, с диаметър няколко километра и дълбочина 200 метра, а в средата му се намира самия кратер. Мъглата, която закрива всичко, не е от облаци, а е от истински серен диоксид, а от това на обзорната площадка вони като в ада.

Вулкан Масая не е изригвал истински от 18 век, но голямо изригване на органични газове тук се случва на няколко години и затова са поставени предупредителни реплики на няколко езика, които съвсем не са излишни.

Обзорната площадка с автостоянка съвсем не е единствена. Ако човек има свободен половин час, може да се изкачи на следващата, по-високата: там, където предвидливо е поставен голям кръст.

Това, което се вижда от втората площадка е наистина интересно!

А и докато човек се изкачи до кръста, времето може да се промени няколко пъти, а и за околностите на вулкан Масая това е нещо обичайно.

Пейзажът наоколо има повече или по-малко лунен вид: зеленината едва-едва започва да завладява лавовите поля с двестагодишна давност...

Иначе около кратера няма никакви признаци на органичен живот.

68a
Всичко е диво, страховито и по своему красиво...

Statistics

eXTReMe Tracker