ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни


понеделник, 29 август 2011 г.

Персепол - един красив старинен град в Иран


Това е древноперсийски град, възникнал през VI—V в пр.н.е, столица на огромната Ахменидска империя . Името му на персийски е Перса, а на гръцки – Персеполис.


Персепол е духовен център на първата държава в световната история, станала въпъщение на идеите на император Дарий I Велики, замислил да създаде свободна мултикултурна държава, в която признаването на разнообразните възгледи би имало надмощие над диктаторското подтискане.

Духът на Ахеменидското право, от което се ръководел Кир Великий, създавайки великата Персийска империя(559г пр.н.е.) много точно се предава от думите на Дарий:
„Аз никога няма да се помиря с това, че слабите ще търпят несправедливоти от силните. И дори самото осъзнаване на това, ми носи радост.... Вие, мои поданици , не трябва да смятате че всичко, което правят силните в света е изключително и величествено. Напротив - това, което може да постигне обикновения човек е много по-значително.”

Царящата атмосфера на търпимост, снизходителност и чувство за собствено достойнство, се явяват неотменни черти на Персеполис, въплатени в неговото изкуство и архитектура. През 520 г пр.н.е. Дарий, помнещ моралната си отговорност за собствената си държава, свиква архитекти и занаятчии от всички крайща на империята, простираща се от Ливан и Египет до Индия, от Дунав до Инд , от Кавказките планини до Азиатските степи и от Аралско море до Персийския залив, за да работят ръка за ръка с великите архитекти от Персия. Искал те да създадат нещо ново, не виждано по-рано, което да е наистина персийско....















Риуните на този велик град са свидетелство за един истински шедьовър на градското строителство...

Statistics

eXTReMe Tracker