ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни


вторник, 13 март 2012 г.

Камъкът, който се държи на косъм…

В Mианмар, в щат Мон, на върха на планината Чайктьо, има светиня на около 2,5 хиляди години, която е обект на поклонничество, и която наричат пагода Чайтийо. Това е огромен скален блок, покрит с позлата, с височина около 5,5 метра, който се намира на върха на гранитната скала и по някакъв мистичен начин и въпреки законите на земното притегляне, стои на самия край и не пада в бездната.




Според легендата, един току-що посветен монах-отшелник получил от самия Буда един косъм. Отшелникът доста дълго не се разделял с него, тъй като носел у себе си вибрациите на Нирвана. Дълго време търсил, къде да скрие светинята, и намерил камък, който му напомнял главата на Буда. Монахът построил върху камъка неголяма пагода, и скрил косъма там. Преданието гласи, че именно този косъм държи камъка . На практика вече няколко столетия той не е променял своето положение.
Има още една версия на преданието - камъкът , върху който е построена пагодата, е вързан за небето с косъмът, даден на монаха от Буда.
Няма, обаче, две мнения - това е една от най-големите забележителности на Мианмар, но до там не може да се стигне със собствен превоз. Единственият начин е, като се използват малки камиончета с открити каросерии, в които се наблъскват по трийсетина души, а изкачването по извитата серпентина е доста остро и незабравимо преживяване. Но това не е всичко - поклонниците стигат до определено място, а до самия позлатен камък или трябва да последва самостоятелно изкачван, или да се използват услугите на носачите - за хора и багаж… Като се прибави и голямата жега….



И нещо, което също е интересно - до пагодата жени не се допускат на по-малко от 10 метра…. Изглежда се мисли, че може да бутнат скалата…
Мъжете могат да се доближават до позлатения скален блок спокойно. Даже могат да го докосват, да надничат под него и да се снимат - щом са мъже, действията им не предизвикват неодобрение. Нещо повече - на чужденците местните поклонници даже предлагат заедно да го побутат, за да се убедят сами, че камъкът „вибрира“, ако го разклатят, но при това по чудесен начин запазва предишното си необичайно положение.



Град Кяктио, близо до който се намира пагодата върху „висящия“ камък е своего рода Мека за будистите и всеки смята за свой дълг да отиде поне веднъж в живота си на Златната планина - така още наричат планината Чайктьо. Дори и най-бедните поклонници жертват пари за позлатата на камъка, или сами я покриват със злато. Специално за целта, на входа на площадката, върху която се намира камъка, се продават пластинки за позлата.

Statistics

eXTReMe Tracker