ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни


неделя, 25 март 2012 г.

Какво не знаем за Тувалу?....



Тувалу – това е неголяма тихоокеанска държава и е разположена в Полинезия. Всъщност тя е една от най-малките държави в света. Състои се от група острови, чиято обща площ е 26 квадратни километра, и има население около 12 хиляди души.




Откриването на островите е станало през 16 век от испански мореплавател, след което архипелагът дълго време бил британска колония , а през 1978 година държавата е получила независимост. От неотдавна носи и сегашното си име, което, в превод от местния език звучи като: „осем, намиращ се на едно място“.



Столицата на тази миниатюрна държава е всъщност единствения неин град( и единствен бастион на цивилизацията) е Фунафути, и в него живее почти половината от населението. Само там може да се обмени валута или да се влезе в мрежата на Интернет. Макар и малка, държавата може да се похвали с два официални езици - английски и тувалу.



В Тувалу климатът е горещ тропически, а средногодишната температура на въздуха е между 26 и 32˚С. Растителният свят е доста еднообразен . По крайбрежието растат различни папрати, като между тях има и много едри, а също и плантации от бананови и хлебни дървета и кокосови горички. Плажовете на островите поразяват със своите цветове: цветовете на океана са от лазурно до тъмно синьо, като те се сливат на хоризонта с безкрайното синьо небе….



Надморската височина на островите е малка и вследствие на глобалното затопляне и повишаване нивото на световния океан, тази малка държавичка може просто да изчезне от лицето на Земята. Заплаха за населението са и цунами, които не рядко възникват в Тихия океан. Тази възхитителна и необичайна страна се слави не само с това, че е в първата петорка на най-малките държави в света, но и с това, че е измежду „най-изтеглените“ по дължина.
Говори се, че на всеки турист, който я посети, Тувалу дарява незабравими емоции…

Statistics

eXTReMe Tracker