ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни


петък, 29 юни 2012 г.

Загадките на Великденския остров - I I I част


Конструирането на аху е изисквало не по-малко усилия и изкуство, отколкото създаването на самите статуи. Изисквало се да бъдат направени блоковете и от тях да се направи равен пиедестал. Поразява плътността, с която прилягали един към друг. За какво са направени първите аху (възрастта им е между 700 и 800 години), и до сега не е ясно. По-късно те не веднъж са били използвани като място за погребение и увековечаване паметта на вождовете.

Разкопките, проведени на няколко участъка от древния път, по който се предполага, че островитяните са пренасяли многотонните статуи (понякога на разстояние повече от 20 километра) показали, че всички пътища явно заобикалят плоските участъци. Самите пътища представляват корита с V или U-образна форма, с широчина около 3,5 метра. На някои участъци има и дълги съединителни фрагменти, напомнящи по форма бордюрни камъни. На някои места отчетливо се виждат стълби, вкопани извън границите на бордюра. Възможно е да са служели за опора на някакво приспособление, подобно на лост. Точната дата на строителството на тези пътища все още не е определена, но по предположение на изследователите , процесът на преместване на статуите бил завършен примерно около 1500 години пр. н. е.

Има и още една загадка: простите пресмятания показват, че за стотици години малобройното население не би могло да изсече, превози и постави дори и половината от съществуващите статуи. Остров Рапа-Нуи (това ев другото название на Великденския остров) е динственият остров в Тихия океан, на който е била разработена собсвена система на писменост - ронго-ронго. Записването на текстовете се осъществявало с пиктограми, а начинът на писане - бил бустрофедон. На острова били намерени древни дървени таблички с издълбани букви.

Голяма част от тях била загубена по времето на покоряване на Великденския остров от европейците, но няколко таблички са се запазили. Буквите вървели от ляво на дясно, а после - в обратна посока : от дясно на ляво. Разшифроването им дълго не било възможно. Чак в началото на 1996 година в Москава било обявено, че всичките 4 запазени текстови плочи били разшифровани.

Интересното е, че в езика на островитяните има дума, означаваща бавно придвижване без помощта на краката. Дали не става въпрос за левитация? Не е ли използван този фантастичен способ за транспортиране и поставяне на моаи?

До тук загадките не свършват! На старите карти около Великденския остров са изобразени други територии. Устните предания разкакзват за бавно спускане на сушата под водата. Други легенди говорят за катастрофи : за огнения прът на бог Увоке, разцепил земята. Дали в древността на това място не са съществували по-големи острови и даже цял материк , с високо развита култура и техника? За него даже измислили красиво наименование: Пасифида. Някои учени предполагат, че и до сега съществува някакъв клан (орден) от островитяни, които оазят тайните на предците си и ги крият от непосветените в древните знания…


Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker