ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни


петък, 17 август 2012 г.

Необичайното езеро Сорвагсватн

Чували ли сте някога нещо за така наречените „висящи езера“? Обикновено такива водоеми се намират на високи отвесни скали, близо до стръмнината. Когато погледне човек такова езеро, му се струва, че то буквално виси над пропастта. От тук идва и неговото име.

Всъщност, „висящите езера“ в света не са чак толкова много, а най-известното от тях е езеро Сорвагсватн, което се намира на фарьорските острови, на остров Вагар, най-големия остров на Фарьорския архипелаг. Що се отнася до езерото, то е разположено до самия океан, на платформа, висока няколко десетки метра. Поради значителната разлика във височините в тази област, изглежда, че езерото буквално виси над океана!
Езеро Сорвагсватн също е известно под името Лейтисватн (Leitisvatn). Работата е в това, че недалеч от него се намират два неголеми населени пункта, жителите на които буквално си съперничат на дое от двете да бъде наречен водоема. За официално се смята именно Сорвагсватн, тъй като едноименното градче е възникнало много по-рано от градчето Мидвагс.
Жителите на Мидвагс са дали второто название на езерото , като то произлиза от названието на земите около езерото -Лейти. В крайна сметка, за да няма объркване, много от местните жители наричат това езеро просто „езерото“.
Езеро Сорвагсватн е доста голямо. На дължина е около 6 километра, а общата му площ е малко повече от три и половина квадратни километра. Самият водоем е разположен в дълбока падина, а местата, които са от лявата и дясната му страна се издигат съответно на 252 и 376 метра. Отдалече изглежда, че езерото се намира на самата платформа , а самата падина не се вижда. Поради тази оптическа илюзия се създава впечатлението, че водоемът е разположен на височина повече от 100 метра над морското ниво!
Всъщност, разликата във височината на езерото и океана е не повече от 30 метра, но това може да се усети само в непосредствена близост до водоема. Отдалече езерото изглежда съвсем необичайно и на някои снимки изглежда, че то направо е наклонено към океана….
Любопитното е, че по времето на Втората световна война британската армия е построила там летище и и станция на брега за хидроплани. Първият хидроплан се е приземил там през 1941 година.
Водите от езерото попадат в Атлантическия океан през водопад, който се нарича Боссдалсфосур. Много е трудно да се види този водопад, тъй като той сякаш се крие сред отвесните брегови скали, но всъщност това е наистина красиво място.
Като цяло впечатлението от посещението на езеро Сорвасватн е двойнствено. От една страна на човек му се струва, че то нарушава всички закони на физиката и се намира на високо плато, направо до океана. От друга , това е съвсем обикновено езеро, необичайното разположение на което създава илюзията за „висене“…
flickr/Marita Gulklett

Statistics

eXTReMe Tracker