ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни


вторник, 7 август 2012 г.

Азовско море - най-малкото море на планетата

Азовско море е най-малкото море в света.
Средната му дълбочина не превишава осем метра - нещо, подобно на езеро….
Максималната дълбочна на това море е 13, 5 метра. 970б
Ако човек се къпе в Азовско море нощем, в крайбрежната зона може да забележи леко светене, нещо като мъждукане във водата. Тези светещи проблясъци се дължат на планктона, който живее близо до брега.
И още един интересен факт за Азовско море : езерото Байкал може да запълни 94 водоема с неговата големина.
Макар че не е много дълбоко, много хора идват по бреговете му, за да се заемат с риболов, а наличното количество риба там е наистина огромно. В комбинация с достъпните цени, туристическите маршрути стават все по-популярни.
Водата в Азовско море не е солена, или може би е по-точно да се каже, че съдържа много по-малко сол от Черно море, водообменът с което е слаб.
Въпреки малката максимална дълбочина на морето, през 2007 година, по време на буря, в него са потънали четири товарни кораба.
Цената на стаите по крайбрежието е много разнообразна - от 15 до 50 долара, в зависимост от комфорта, който предлагат.
Наричат Азовско море и мидено море, поради огромното количество на мидите, които живеят в него, и при това се чувстват превъзходно.
Древните гърци не са го възприемали като море и затова го наричали Меотийско езеро.
През лятото, при слънчево време, макар и за броени дни, водата в Азовско море се загрява до 30 градуса, което не може да се каже за другите морета. Но все пак те не са така малки като него….
Азовско море стремително намалява и това е факт, който не се нуждае от доказателства, щом е забелязан от местните жители.
Плажовете ми се състоят от пясък и мидички, което ще рече, че по нищо не се различават от плажовете на Анапа, освен по стойността на пребиваването….
Лекарите смятат, че пясъкът по крайбрежието на Азовско море е целебен и съветват туристите по-дълго да се „къпят“ в него(не по-малко от 1-2 часа дневно), а също и да се търкалят в него. Само че това едва ли е много хигиенично….

Statistics

eXTReMe Tracker