ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни


четвъртък, 5 април 2012 г.

Един вулкан, гледан отвътре…



Наскоро група учени са се спуснали в магмената камера на спящия вулкан Трихнюкайигюр. Преди около 3000 години той е помогнал да се сформира Исландия и макар че е спящ, никой не може да каже, кога ще се събуди. Намира се недалеч от Рекявик . Оказал се подходящ за научни изследвания , тъх като е разположен съвсем близо до земята(на дълбочина 200 метра), и освен това става дума за най-безопасната магмена камера, която съществува на планетата.



Отначало изследователите се спуснали с обикновено въже, а след това построили метален асансьор, за да могатж да свалят тежкото оборудване.Екипът се състоял от двама учени от университете на Исландия, и 15 души помощен персонал. Един от изследователите споделил, че се е почувствал съвсем нищожен в сравнение с природата и нейните възможности. Вътре във вулкана било красиво и спокойно.



Фрейстейдн Сигмундсон бил първият от изследователите, който видял вътрешността на вулкана със собствените си очи.



Изследванията на учените били нужни, за да се хвърли малко повече светлина върху това, как протичат процесите на изригване , тъй като в последно време природата не дава възможност да си отдъхне голрмия брой катаклизми.


Statistics

eXTReMe Tracker