ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни


вторник, 17 април 2012 г.

Манарола - цветният град на скалите



Манарола e неголям рибарски град в Лигурия , която е в северната част на Италия. Разположен е на скали, надвиснали над дивата брегова линия на Лигурийско море. Това е един от петте градове, влизащи в състава на италианската Ривиера, известна като Cinque Terreа те са свързани помежду си с пешеходна пътека.



Манарола е най-старинният и и най-малкият от тези пет града. В центъра му се намира църквата „Сан Лоренцо“, построена през 1338 година. В западната част има малко пристанище, а в източната зона - малък площад, където често се събират местните жители, за да обсъдят някои важни въпроси. Както и в много други места в тази част на Италия, навсякъде растат лозя, а от тях се прави великолепно вино.



В малкото пристанище на Манарола има пристан за лодки. Великолепната картина се формира от живописните разноцветни къщи, построени направо върху склона на скалите, над клисурата. Въпреки че няма плаж, мястото е много подходящо за подводно плаване и изследване на пещерите и скалните пукнатини. За спускане във водата е построена специална стълба.



Основно населението се занимава с традиционния риболов и винарство. Още по времето на Римската империя тамошното вино се цени заради превъзходния си вкус.
В последно време Манарола и другите градове на Ривиерата (Монтеросо ал Маре, Вернаца, Корниля и Риомаджоре) са станали много популярни сред туристите, особено през летните месеци. За най-важна забележителност там се смята споменатата пътека, съединяваща петте града.. Понякога я наричат „пътека на любовта“.










Statistics

eXTReMe Tracker