ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни


събота, 29 май 2010 г.

Най- хубавото от хубавото...... Риф Тубатаха

7107 острова! Какво да избере човек, когато се кани да отиде на подводна разходка на Филипините? Отговорът е много ясен : най- хубавото от хубавото...

Риф Тубатаха е национален морски парк – безспорно един от най-добрите в света, през 1993 година е бил обявен от ЮНЕСКО за световно природно наследство.


Рифът се намира в средата на морето Сулу, практически на 100 мили от най-близкото пристанище Пуерто принцеса (о. Палаван). Има площ 99600 хектара и се състои от 2 атола, които са разделени от дълбок канал с ширина 8 километра. Южният атол е 5 км дълъг и 3 километра широк, а Северният атол е с дължина 16 километра и ширина 8 километра.


Богатството на подводния свят на рифа Тубатаха се обуславя от няколко фактори. Голямата отдалеченост от брега и доста краткия сезон (от средата на март до средата на юни), позволяват на кораловата гора да остава девствена. Посетителите са прекалено малко, а времето за възстановяване на рифа е съвсем достатъчно.


Течението донася в района вода, богата на хранителни вещества, което позволява на обитателите на рифа Тубатаха постоянно да растат и да се размножават. Това че практически е единстеният риф в дълбоководното пространство, привлича към него голямо количество риба в търсене на храна - там има 500 вида риби и 350 вида корали.
До рифа може да се стигне само на круизен кораб. Освен разнообразието от жветни корали, там може да се видят пасажи гигантски караси , акули- чук, баракуди, както и други видове акули и скатове, както и костенурки, които са избрали за живот Северния атол.





Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker