ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни


вторник, 6 септември 2011 г.

Цветният каньон на Синайските планини


Цветният каньон – това е клисура, разположена в Синайските планини, на 150 км от Шарм Ел Шейх, близо до градчето Нувейба.
Дължината му е примерно 5 км, височината - 25-30 м, ширина - от 2 до 10 м, но всички тези цифри не могат да передставят цялата завладяваща красота на тези места. Определено може да се каже, че тук Природата се е старала с всичка сила.


И има над какво да се помисли! Как вятърът е успял да сътвори такива неща?... Голяма част от туристите са на мнение, че виещият се каньон прилича на руслата на пресъхнали преди хилядолетия реки...
В първия момент посетителите имат чувството, че няма да могат да се промъкнат между скалите, но те гостоприемно допускат най-любознателните в своя загадъчен свят, пълен с приключения и тайни.

Тясната и доста дълбока (до стотици метри) клисура, поразява с неочакваната игра на цветове и форми. Щветният каньон е наистина шедьовър на природата.

Скалите от пясъчник в това място имат всевъзможна цветова палитра: бяло, жълто, ярко червено и даце виолетово, с нежно приглушени или ярки светещи отенъци.

Виждат се множество пъстри и интригуващи скални образувания, цвета на които зависи от примесите, свързани основно с наличието на железни и манганови окиси.

Много легенди за цветния каньон са всързани с царицата на Египет Клеопатра. Има даже нейни „следи” и „кресло”, в който тя е обичала да си почива. Когато човек попдане в такива приказни места, може да повярва в какво ли не...

Правдоподобна изглежда даже историята за „запечатилият” се между скалните слоеве на пясъчника динозавър - потвърждение на това с очите си виждат милиони туристи, които спещно си правят снимки с това „каменно” доказателство.

Този каньон има и свои „очи”. Ако се вгледа човек в камнния рисънък, може да види нещо, приличащо на симетрично разположени на скалите очни цепки, и то - ясно изразени синьо-зелени зеници. Говори се, че ако човек се докосне до тях и си пожелае нещо, успехът му е сигурен. Остава само проблемът да се пропълзи на двуметровата височина...

В Цветния каньон никой не се чувства уморен, а усещането че е бил на неземно, изпълнено с вълшебства място, се помни цял живот...

Statistics

eXTReMe Tracker