ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни


събота, 10 септември 2011 г.

Какво криe полуостров Мангишлак – I част


Загадъчният полуостров Мангишлак е разположен на източното крайбрежие на Каспийско море. Сега пред погледа на всеки посетител се разкрива само каменна и пясъчна пустош, но преди хиляди години нещата съвсем не са изглеждали така. Вместо безводната пустош се е разстилал килим от разноцветни треви, в гъстите дървета са се криели страдащи от жега тигри, гепарди и лъвове, а пълноводната река Узбой е осигурявала на всичко живителна влага. С времето климатът на полуострова се е променил и изсушаващите ветрове са унищожили и реката, и растителността. Степите се сменили с пясъчни пустини и голи и безжизнени камъни застлали Мангишлак...





И сега нажежените от слънцето простори не спират , а даже привличат желаещите да разберат, какво скрива полуострова, чийто водни източници са поили племената на монголи и хазари, селджуци и хорезмийци. Сред съвременните изследователи и пътешественици това място се ползва с огромна популярност.
Падина Карагие

Taзи падина е истинска загадка за археолозите. Точният характер на произхода и не е изяснен и до сега. Разположена е в подножието на планината Карахау. Дължината и е 50 км, а ширината - 30 км. Карагие е на пето място в списъка на най-дълбоките падини в света, а абсолютната и дълбочина е 132 м под морското ниво и е 100 метра по-ниско от нивото на Каспийско море.
Ако се разглежда вариант за образуване на падината чрез постепенно снижаване на земната кора, би трябвало да се вижда характерното огъване на пластове от различни скали по начин, че в разрез да се получи форма на чиния при напречно сечение.

Ako e имало земетресение. Вследствие на което е станало формирането на падина Карагие, от страни на новообразувалия се разлом трябва да има по-стари скали, а на дъното да се окажат по-млади. Тук, обаче няма нито едното, нито другото. Създава се впечатление, че някой сякаш е изкопал падината с гигантска кофа, без да нарушава целостта на пластовете.
До този момент най-правдоподобно обяснение за произхода на Карагийската долина е теорията за нейното „издухване”. Предполага се, че преди няколко милиона години мощни ветрови потоци са създали този загадъчен ландшафт на територията на полуостров Мангишлак...

Statistics

eXTReMe Tracker