ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни


четвъртък, 29 септември 2011 г.

Роторуа – мястото, където никой не може да остане равнодушен



Роторуа e град на Северния остров на Нова Зеландия, разположен на брега на езеро със същото име. Населението на града е 55 100 души. На езика на маорите той се нарича Те Роторуа-нуи-а-Кауматамомои, което означава „Второто езеро”. Съкращението на названието на града, е дало сегашното му име.




Роторуа с право е признат за един от най-популярните туристически центрове в Нова Зеландия. Удобно разположил се на Северния остров, този забележителен град-курорт е на 3 часа път с автомобил от Окланд и на около час и половина от Хамилтън.Това го прави любимо място за посещение ежегодно от половин милион туристи, но и място за почивка на коренните новозеландци.



Там хората отиват да почиват и да се лекуват с лечебна кал, да се полюбуват на долината на гейзерите, както и да се приобщят към древната култура на маори. Реално погледнато, всяка от тези причини би била напълно достатъчна , за да се роди желание да посети който и да било , тези удивителни места.


Градът е построен в края на XIX век върху земя, принадлежаща на „тези араби” и от самото си основаване целта е била само една : да стане курорт.



Днес Роторуа е калолечебница със световно известно има. Населението на града вече наблюдава 60 хиляди души, което всъщност е 10 пъти по-малко от средното число на туристите, посещаващи курорта всяка година.



В самия град и околностите му има над 100 комплекса с термални бани и горещи минерални извори. Особено голяма е тяхната популярност сред болните от артрит и ревматизъм.



Калолечението е познато в света от незапомнени времена. Лечебни кални бани са правели ацтеките, в златноорденското ханство, европейската аристокрация от епохата на Възраждането, и разбира се, новозеландските аборигени.



Когато на бреговете на Нова Зеландия за пръв път стъпил бял човек, племето маори прилагало калолечение не за първо столетие. На европейците не оставало нищо друго, освен да се присъединят към това полезно за духа и тялото занимание.



Туристическата индустрия отдавна е станала професионален отрасъл за новозеландците, и моси многомилионни доходи в държавната хазна. Всички хотели, пансиони и мотели на територията на страната , могат да претендират за първокласно обслужване и отлични условия за почивка и лечение. Дори и калолечението да не е приоритет за посетителите, Роторуа е място, богато на различни забележителности и никой няма да остане равнодушен. Сред езерото се намира остров Мокойа, с горещия си извор Хинемоа.



Statistics

eXTReMe Tracker