ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни


петък, 15 юли 2011 г.

Чудесата на градчето Кубер-Педи


В Австралия има едно интересно градче, разположено между Аделаида и Алис-Спрингс, което се нарича Кубер-Педи. В превод от езика на австралийските аборигени, това означава „дупката на белия човек”, или казано малко по-културно –„белият човек под земята”. Известно е не само като световна столица за добив на опали, но е и единственият в света подземен град, който има пещерен хотел!...
Ландшафтът на подземния град е много интересен и оригинален, което е станоло повод в него да бъдат заснети много фантастични филми.Градът е изцяло разположен под земята. Построили са го миньори (за своите семейства) в началото на миналия век. Причината за техния избор била, че денем на повърхността ставало страшно горещо( до 55 градуса по Целзий, а нощем рязко падала. Дори през лятото тепературата в подземния град не надвишава 26 градуса, а на 6 метра под земята е вече прохладно. Точно първите миньори са съобразили, че под земята може да се устроят ставнително удобно в жилища, които не струват почти нищо, докато горе слънцето гори земята. Сега много от домовете са огромни и просто разкошни, а някои даже са оборудвани с подземни басейни.

В подземния град може да се пътешества по тунелите, да се отиде в музей, да се посещават изложби, да се пазарува, да се вечеря в ресторант, и даже да се посети християнска църква.

Даже за гостите се предлагат 19 стаи в подземния хотел.
И още нещо за този интересен град: през 2012 там ще се проведе експеримент-учение за експедиция на Марс...


Statistics

eXTReMe Tracker