ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни


четвъртък, 28 юли 2011 г.

Ню-Йорк след залез


Ню-Йорк се е разпрострял на група острови в Нюйоркския залив - там, където река Хъдсън се влива в Атлантическия океан. Градът е разположен на границата на 3 щата: едноименният Ню- Йорг (на северозапад), Кънектикът( на североизток) и Ню - Джърси ( на югозапад). Проливът Нероуз между остров Стейтен-Лйленд и Бруклин, дели залива на горна и долна част.

Централно място в горната част на залива заема остров Манхатън, който е дълъг 21 км, широчината му е до 4 км а площта му – 59,5 км2.
От континенталната част на Америка островът е отделен от Хъдсън на запад, Ист-Ривер на изток и река Харлем и канал Спатен-Дайвил-Крик на североизток. Макар че Ист-Ривер да се нарича река, строго погледнато , това е пролив, разположен на север от протока, свързващ Лонг Айлънд Саунд и Ню-Йоргския залив, но тъй като изглежда и мирише като река, никой не възразява против названието му.

Ню-Йорг е най-големият град в САЩ, и център на най-гъсто населената урбанизирана територия в света. Той не е, както мислят много хора , нито столица на САЩ, нито даже столица на едноименния си щат. Но той безспорно е културна, комуникационна , корпративна и финансова столица на страната, заемаща лидерски позиции в сферата на политиката, образованието, промишлеността, търговията и транспорта.
Международният статус на града се е утвърдил след Втората световна война, когато Ню-Йорг е бил избран за място на щаб-квартирата на Организацията на обединените нации.


Statistics

eXTReMe Tracker