ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни


понеделник, 16 юли 2012 г.

Гигантската солна мина в Румъния

На пет километра от румънския град Совата, в окръг Харгита( Трансилвания), се намира курортът Прайд, известен на първо място със своята солна мина. Там традициите за добиване на сол датират още от миналото. През II век от н. е. на това място са властвали римляните, които, на практика , са построили солните шахти. След падането на Римската империя добивът на сол е бил продължен от авари и булгари. Геологически Прайд е солен хълм с височина 567 метра. След стотиците години използване запасите са се поизчерпали, но мината не е била изоставена. Сега огромните подземни пространства са част от курортен комплекс.
Спелеотерапията е един от немедикаментозните методи на лечение и профилактика на дихателните органи и на различни алергични заболявания. Спелеоложката камера представлява лечебно помещение, стените на което са облицовани с природни соли от силвинит. В огромната мина на Прайд са разположени специални клиники, тъй като мястото е с уникален микроклимат и е подходящо за лечение на различни заболявания. Температурата е сравнително постоянна (между 14 и 16 градуса), влажността е низка - 60-70%, а налягането е по-високо, отколкото на повърхността - 735-738мм живачен стълб.
Мината се намират на дълбочина 120 метра. Освен лечебен център , има и кафе, а даже и параклис. Може също да се посети музей, библиотека, и ….винарска изба. Обстановката до някъде наподобява тази, във „Вълшебникът от Оз….

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker