ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни


сряда, 25 юли 2012 г.

Планински масив Анага

Планинският масив Анага се намира в североизточната част на Канарския остров Тенерифе, на територията на три негови общини - Санта Крус де Тенерифе, Тегуесте и Сан Кристобаль де ла Лагуна. Оказва се, че Анага е един от най-древните райони на острова и неговата възраст е между 7 и 9 милиона години.
Планините на Анаги достигат височина 1024 метра надморска височина. Отличават се със стръмни скали, остри гребени и дълбоки пропасти. Юбните склонове са по-сухи, а северните са влажни, защото там се задържат облаците, образувани от Атлантическите пасати.
Северните склонове на масива са покрити с гъсти тропически гори, където се срещат огромни папратници и множество ендемитни растения.
Заради своя климат, изобилието на плодородни почви и незасегнатост от последните вулканични изригвания, Анага се явява традиционен селскостопански район. Основно се отглеждат картофи, цветя и банани. Това е и един от малкото райони на острова, където има достатъчно естествени пасища за едър рогат добитък.
Наименованието „Анага“ произлиза от намиращото се в древността там кралство на гуанчите - Menceyato Anaga. Именно в Анага е било открито най-голямото количество археологически артефакти и мумии на древните аборигени - гуанча.
За този хребет са характерни остри гребени и зъбери, които често завършват с впечатляващи кули. Едва през последните години населените места в планинския хребет имат добра връзка с другите части на острова. Били са построени много черни, а даже и асфалтови пътища. До скоро Анага е бил най-изолирания район на остров Тенерифе, а връзка с който и да било друг регион, се осъществявала само по море.

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker