ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни


неделя, 2 май 2010 г.

Интересното за остров Евия

Там, където течението на водата сменя посоката си...


Евбея е втория по големина остров на Гърция след остров Крит и шестия в Средиземно море.Названието му е дадено още от дречните римляни, а сега гърците предпочитат да го наричат Евия.

Дължината на острова е 180 километра. Ширината в най- тясната му част е 7 километра, а в най- широката -50 километра. Има площ 3654 квадратни километра, а дължината на бреховата му линия е 680 километра. Населението е 185 хиляди души.


Островът е разположен съвсем близо до материка и някак трудно човек добива представа, че е наистина на остров. От материка го отделят севрния и южния Евбейски заливи, които се сливат един с друг и образуват проливът Еврип, който е широк само 39 метра.Направен е разтварящ се мост над него, за да може да минава ферибота.


Проливът се явява известна забележителност и е предмет на научни изследвания. Водата, която идва от Черно море се разделя на 2 и обтича острова. Интересното е, че и коичеството и нивото на водата, която минава от двете страни на острова е различна. Още по- интересно е течението на водата в протока Еврип. 6 часа и 8 минути водата тече от север на юг. След това замира за няколко минути и започва да тече със същата скорост от юг на севет отново за 6 часа 8 минути.


Така е от векове и никой до ден днешен не е могъл да даде обяснение на това явление. Освен това водата на 2 пъти в денонощието има отлив и се оттегля на 150 метра навътре, а след рова се връща обратно, което обяснява наличието на много риба по крайбрежието. Всеизвестно е, че рибата се движи срещу течението на водата , защото водата и носи ного храна. По крайбрежието има и морски таралежи.


Това, че всяко кътче на острова притежава неповторимо своеобразие, и го прави неповторимо място за туризъм.Северната част на острова е планинска. Склоновте са покрити с гори, а планините са идеални за любителски алпинизъм. Островът е много красив и потънал в зеленина. Столицата му е град Халкида.

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker