ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни


петък, 7 май 2010 г.

Делтата на Окаванго


Река Окаванго се заражда на възвишенията на Ангола и тече на изток. Преди да успее да достигне океана, тя пропада в пустинята Калахари в Боствана, където е едно от най-сухите места в Южна Африка. Водата тече много бавно и образува широка вътрешна делта, покриваща площ около 16000 квадратни километра, която по време на разлива след дъждовния период може да достигне 22 хил, км. кв.
Бавно течащата вода пртеминава през лабиринт от канали, в които повече от 95% от нея се изпарява. Остатъците вода се отправят или на юг и преминават 150 километра по река Ботети, преди да достигнат соленището Макгадикгади (най-голямото в света), където постепенно се изпарват , където, в края на крайщата се вливат в езерото Нгами.


Делтата на Окаванго не само представлява най-величествената в света вътрешна делта. Уникалното характер на тази област и придава сблъсъкът на изключително плодородните блата, със сухата земя на пустинята Калахари. Даже на такъв огромен континент като Африка, делтата на Окаванго представлява един от най-големите девствени региони.



Делтата е станала убежище на разнообразни растения и животни. Горната и част е покрита с гъсти тръстики, в която доминира папируса. Тук се срещат участъци, постоянно покрити с вода, където живеят гъските-джужета, хранещи се изключително с това, което има в делтата.
Тази блатиста среда е изключително подходяща за много животни, в това число и хипопотами, крокодили и няколко вида антилопи. От тях особено интересна е ситатунга, приспособила се към живота във водата и обитаваща най-непроходимите области в делтата на Окаванго и други сходни райони на Африка.

Друго семейство антилопи, даже по-специфично за Южна Африка, също приспособило се към водната среда, са водните кози. На залетите участъци те са не по- малко от 20000.



Тръстиките и участъците от
открита вода са приютили голямо количество разнообразни птици, в това число няколко редки африкански видове: пчелояди, изумрудени зимородки, африканската рибна сова и няколко вида чапли.




В доланата част на делтата на Окаванго тръстиките отстъпват място на бодливи акациеви гъсталаци и заливни ливади, които като магнит привличат скитащите стада степни животни: зебри, биволи, слонове и антилопи. Сред хищниците, идващи след тези стада са лъвове, леопарди, слонове и антилопи. На тревистите равнини живеят местните жители тсвана и хереро, традиционно занимаващи се със скотовъдство.В миналото животните им пасяли само по края на делтата, поради опасност от мухата Це-Це, пренасяща зараз от сънна болест.




Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker