ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни


сряда, 26 май 2010 г.

По една от най-красивите реки в Урал - Вишера


Вишера е петата по дължина река в северен Урал и е една от най- живописните. Извира от североизточната част на Пермска област . Тече основно в подножието на Северен Урал , в тясна долина и в готното си течение е като планински ручей - бърза, пенлива, с много прагове, вирове, плитчини и водовъртежи .
Реката има два извора – Малка и Голяма Вишера, които се сливат в подножието на планината Армхо Кер. Част от водата идва и от топене на снеговете. Дължината на реката е 412 километра, площта и е 31200 квадратни километра. Средното надморско ниво на реката е 312 метра, а средният и наклон е 0, 21 метра на 1 километър.


Горното течение на реката е идеално за рафтинг. А иначе плаването на катамаран по реката си е истински отдих. Това може да се съчетае и с чудесен риболов на липан – най-добре в долното и течение.
До село Улс Вишера е стремителна планинска рекичка, като ширината и в този учатък е не повече от 65 метра. Средното и течение - до устието на Колва, е с максимална ширина 150 метра, като има много плитчини и течения. В долното си течение значително се разширява, но остават голямо количество крайбрежни скали. Долната част на реката – от вливането на река Колва, до вливането на Вишера в Кама, е обикновена равнинна река, разливаща се на места на площ до 850 метра.Горното течение на реката минава през Вишерски резерват, но посещенията в него са ограничени и се изисква специално разрешение.
И още нещо интересно: басейнът на река Вишера е месторождение на елмази...







Автор на снимките: NOEL

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker