ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни


четвъртък, 20 май 2010 г.

Кимолос - сапуненият остров (видео)

Наблизо до остров Милос, на югозапад от Киклад, се намира планинския остров Кимолос (Kimolos).

Отдалече изглежда съвършено бял, като кредата, който се добива на острова. Всъщност на гръцки «kimolia» означава креда.
През Средните векове, добре скрити от хорските погледи пещери, са намирали убежище пиратите. Съгласно митовете и легендите, островът е получил своето название от първият, заселил се там – Кимол.



Островът не е много предпочитан от туристите, макар че се явява първата спирка на малкия ферибот, който пътува до него няколко пъти дневно, и след това продължава за Пирея и продължава за Западните Циклади. Те се ориентират към по- извесните острови, разположени по на юг. Островът може да предложи много малко като плажове и забележителности, а и ландшафтът му не е така живописен , както на много от съседните острови.


Най-интересното на този остров е материала, от който е изграден . Работата е в това, че почвата на този остров е истински природен сапун - Kimwlia gh, сапунена глина. Употребява се от тепавичарите за очистване на тъканите, от теляците за баня, а така също и като лечебно средство. Жителите на острова от незапомнени времена използват глината като сапун. С нея се мият и перат дрехите си.
Когато вали дъжд, островът се покрива със сапунена пяна.

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker